Beter dan Leo Messi

Joan Gamper

Joan Gamper, oprichter en eerste sterspeler van FC Barcelona

 

Joan Gamper (Winterhur, 1877) richtte Football Club Barcelona op, dat weet elke Catalaan. Dat Joan staat voor Hans. En Hans was een Zwitser. Weet ook elke Catalaan. Maar daarover praten ze liever niet. En dat Barça´s blau i grana ´toevallig´ ook de kleuren zijn FC Bazel, één van Hans´ clubs voordat hij in 1898 in Barcelona neerstreek? Ach, wat is FC Bazel vergeleken met Barça? Barça is hét hedendaagse symbool van Catalonië. Dat blau-grana shirt is van ons. Toch bestaat FC Barcelona doordat de oprichter een buitenlander was.

 

Johan Cruijff

Aanvankelijk speelde  Joan Gamper zijn wekelijkse potje voetbal met andere leden van de protestantse gemeenschap in de buurt waar hij woonde, La Bonanova (tegenwoordig de woonstek van Johan Cruijff)  Toen werd, op 21 oktober 1899, de eerste officiële voetbalclub van de stad opgericht, de Català FC. Gamper en een aantal vrienden stonden gelijk op de stoep.

FC Barcelona bestaat doordat de oprichter een buitenlander was

Voor niks. Català FC wilde de lokale sport promoten en kon daarbij geen niet-Catalanen gebruiken. Twee maanden later wijzigde de club haar beleid, maar toen was het al te laat: een maand daarvoor, op 29 november, had Hans Gamper de Football Club Barcelona opgericht.

advertentie Hans Kamper

Gezocht: voetballiefhebbers. Advertentie van Kans (!) Kamper in het tijdschrift Els Sports. Resultaat: de oprichting van FC Barcelona, op 29 november 1899

Beat that, Leo Messi!

Met Català FC liep het uiteindelijk slecht af. De club eindigde twee keer als derde in de Catalaanse competitie, voor het laatst in het seizoen 1906-1907. Daarna ging het slechts bergafwaarts. In 1917 was de FC al afgezakt naar de Catalaanse derde divisie. Uiteindelijk werd Català FC eind jaren twintig opgeheven.
Nog tragischer was het einde van Joan Gamper. Geteisterd door persoonlijke en financiële problemen pleegde de man op 30 juli 1930 zelfmoord. De Zwitser was gedurende vijf perioden voorzitter geweest van de club die hij had opgericht.
En niet te vergeten: haar eerste sterspeler. Gamper speelde 51 wedstrijden voor Barcelona. Daarin scoorde hij 120 keer. Een gemiddelde van 2,35 goals per wedstrijd.

Beat that, Leo Messi!

barcelonala-placa-del-pedroy-capilla-sant-lla-L-A82xnP Barca

De advertentie in Els Sports had Hans Kamper geplaatst op aandrang van Manuel Solé, eigenaar van een sportschool op de hoek van Carrer de Monjuïc del Carme en Carrer Pinot Fortuny. In het gebouw zetelde ook de redactie van Els Sports. Op de oprichtingsvergadering kwamen twaalf mensen af, netjes verdeeld tussen zes Catalanen en zes buitenlanders (drie Engelsen en drie Zwitsers). De Engelsman Walter Wild werd gekozen tot voorzitter. In diens woning aan de Carrer Nou de Sant Frances vergaderde het nieuwbakken bestuur. Het eerste clubhuis zat in Gimnasio Solé: een kamer met een tafel en vier stoelen. 

Gimnàs Sole met herdenkingsplaat

Gimnasio Solé begin vorige eeuw. In het gebouw kwam later een garage. Het pand werd in 1996 afgebroken. Op de plek zit nu een gemeente-instelling voor de ontwikkeling van de oude binnenstad, Foment Ciutat Vella. Slechts een herdenkingsplaat verwijst nog naar het sportieve verleden.

 

%d bloggers like this: