Mercè, het leukste feest van Barcelona

Merce 2018Ruim een week na de Diada is het weer  feest in Barcelona. Een écht feest dit keer, en het belangrijkste van de stad, het Fiesta Mayor. De Barcelonezen vieren de verjaardag van Mercè (Maria zouden wij zeggen), beschermheilige van de stad. Haar naamdag valt op 24 september, maar zoals bij elk Fiesta Mayor in Spanje gaan ook in Barcelona de festiviteiten dagenlang door. Muziek, dans, theater, optochten, copas y tapas… Mercè betekent vijf dagen lang genieten.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is er ook dit keer  veel ruimte ingebouwd voor de traditie. Natuurlijk is er de onvermijdelijke sardana, de Catalaanse nationale dans. Maar ook: optochten  met dragons (beesten) en gegants (reuzen)  en de castellers met hun menselijke kastelen (. Geen dagelijkse kost in Doetinchem of Sint-Gils-bij-Dendermonde.

Castellers Sant Felip Neri

Castellers op het Plaça de Sant Felip Neri.

Nu is die sardana in mijn ogen een stijf ogende kringdans, waarbij vergeleken de oer-Hollandse klompendans een staaltje van erotische verleidingskunst is. Maar zo´n stoet met reuzen is altijd aardig om te zien, zeker voor kinderen. En het bouwen van een menselijk kasteel is gewoon spannend: ´stort tie in of stort tie niet in?

 

Spelen met vuur

Correfocs Barcelona 2

Duivels plezier tijdens de Corrrefoc.

Waar de Catalanen ook heel goed in zijn, is spelen met vuur. Met de Piromusical en de Correfoc als twee absolute hoogtepunten van het Mercè–festival. De Piromusical ( wo 24, 22.00 uur, Av. Reina Maria Christina)  is een vuurwerkspektakel bij de fonteinen aan de voet van Montjuïc; de Correfoc, een optocht van voetzoekers gooiende duivels en vuurspuwende draken langs de Via Laietana, de lange straat die de oude Gotische wijk scheidt van het ´nieuwere´ La Ribera.

Waar de Catalanen ook heel goed in zijn, is spelen met vuur

Correfoc Barcelona 4
Moslimpiraten

Mercè – of Mare de Deu de la Mercè, zoals ze voluit heet – zal het feestgedruis goedkeurend volgen vanaf haar hoge positie op haar eigen kerk, vlak achter de oude haven. De locatie van deze Basílica de la Mercè verwijst naar hoe het zo gekomen is tussen Mercè en Barcelona.

Merce Kerk

Het begon allemaal in 1203, toen de Barcelonese koopman Pere Nolasc vanuit Valencia startte met het verzamelen en betalen van losgeld voor christenen die op en langs de Middellandse Zee gevangen waren genomen door moslimpiraten. Jaren later, in 1218, verscheen Mercè in een droom aan de nobele Pere en vroeg hem een kloosterorde te stichten, gewijd aan de christenen die in handen van de moslimpiraten waren gevallen. Geholpen door onder andere koning Jaume 1 stichtte Pere vervolgens de orde van La Mercè en bouwde in 1267 diens eerste kerk. Logisch, gezien het doel van de orde, dat deze vlakbij zee verrees,  op de plaats waar nu de basiliek staat.

“De tranen van Eulália”, zeggen de Barcelonezen tegen elkaar, wanneer het regent tijdens Mercè

Mercè ondertussen, liet eeuwen niks meer van zich horen. Totdat ze in 1687, aangeroepen door het wanhopige stadsbestuur, Barcelona van een sprinkhanenplaag verloste. Waarop de dankbare notabelen haar tot beschermheilige van de stad uitriepen. Een beslissing die pas in 1868 door de toenmalige paus werd goedgekeurd. Kennelijk stond de katholieke kerk tot dan toe aan de kant van die ándere beschermheilige van Barcelona, Santa Eulália, die volgens de overlevering in de aan haar gewijde kathedraal begraven ligt. Eulália was haar titel in 1687 aan Mercè kwijtgeraakt. In 1868 werd Eulália´s degradatie teruggedraaid, hetzij gedeeltelijk: ze moest haar positie voortaan delen met Mercè.

De tranen van Eulália 

En het is Mercè aan wie het belangrijkste feest van de stad is gewijd. Tot groot verdriet van Eulália. Want háár dag (12 februari) achten de Barcelonezen nauwelijks een feestje waard. “De tranen van Eulália”, zeggen ze tegen elkaar, wanneer het regent tijdens Mercè – ja, dat gebeurt weleens. Tranen van verdriet. Of van woede kun je zeggen – en dan is die regen een poging van Eulália om Mercè´s feestje te verstieren.

Merce2014b

Mercè, met haar kindeke Jezus op de arm.

 

Want temperament, dat heeft deze heilige maagd. Volgens een moderne legende is haar beeld in de kathedraal zelfs een keer van z´n sokkel gestapt om bij de burgemeester te gaan klagen over de geringe belangstelling van de Barcelonezen voor haar persoon.

Maar dat was in 1924. Tegenwoordig heeft Eulália vast een stuk minder te zeuren. Aandacht krijgt ze immers genoeg. In ieder geval ´van buiten´. Haar kathedraal wordt elke dag door duizenden toeristen bezocht. De basiliek van Mercè moet het doen met een paar bezoekers…

 

Mercè 2018, 21 t/m 24 september. Honderden activiteiten in en rond de oude binnenstad van Barcelona.  Hier het volledige programma

 

%d bloggers like this: