Met de billen bloot: koningin Letizia en Pablo Iglesias

Caganer 2014algemeen

Menjar be I cagar fort / I no tingues por la mort. 
Eet goed en kak veel, dan zul je de dood niet vrezen.

Deze oude Catalaanse volkswijsheid drijft het misschien wat op de spits, maar dan nog: kakken is in Catalonië serious business. Dat bleek nog eens in 2005, toen het gemeentebestuur van Barcelona een – het zoveelste – fatsoenlijkheidsoffensief lanceerde. Goed voorbeeld doet goed volgen, dachten de brave bestuurders.

Mogelijk. Alleen, de dames en heren kozen het totaal verkeerde voorbeeld: de caganer (zeg maar ´kakker´) verdween uit de officiële kerststal van Barcelona. De stad was te klein. Onder de noodkreet ´Salvem el caganer!´ leidden de lokale media een reddingscampagne. Met succes. Het jaar erop bakte de brave borst weer gezellig een drol op zijn vertrouwde plaats in de gemeentelijke kerststal.

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias: te kakken gezet.

 

Dief in de nacht

Wanneer hij daar – en in tienduizenden andere Catalaanse kerststallen – zijn intrede deed, is overigens tamelijk duister. Zijn beste vrienden, verenigd in de club Amics de Caganer, menen dat hun kameraad sinds eind 17de, begin 18de eeuw deel uitmaakt van de Catalaanse kerstsferen, maar zekerheid daarover bestaat niet.

Caganer 2014B

Stembus met ‘si-si’ hoofd.

Evenmin over het waarom van zijn kakkineuze bezigheden. Sommigen beweren dat de kakker een vruchtbaarheidssymbool is, die met zijn actie de aarde nieuwe voeding schenkt. Voor anderen is hij de ultieme uitdrukking van gelijkheid (heel belangrijk in Catalonië, waar het woord tots, ´allen´, in bijna elke zin terugkomt): iedereen is gelijk, want iedereen kakt.

En dat zijn nog maar een paar van de verklaringen van het waarom van deze blote-billenman. De mooiste, vind ik: de caganer verwijst naar de Bijbelse voorspelling dat Christus zal terugkeren op aarde als een ´dief in de nacht.´ Je kunt dus maar beter ´bereid´ zijn, want Hij kan elk moment terugkeren, óók wanneer je juist je een grote boodschap doet.

Caganer2014e

The King of Pop: Human Nature

SpongeBob

Wat wel zeker is: de caganer is met zijn tijd meegedaan. Traditioneel had hij één verschijning, die van een poepend boertje, met steevast op diens kop een Catalaanse baret, de barretina (waarover een andere keer meer).

Nieuwe kakkers zijn koningin Letizia, Barça’s Luis Suárez en politiek fenomeen Pablo Iglesias

Maar dat is verleden tijd. De oer-caganer heeft tegenwoordig gezelschap van letterlijk honderden mede-poepers. Populair, uiteraard, zijn de VIP´s van locale en internationale snit. De onvermijdelijke Barça-spelers, maar ook politici, popsterren  en al dan niet echte tv-figuren als SpongeBob. Zelfs de paus himself heeft zijn eigen strontversie. Nog even en je bent geen echte beroemdheid wanneer je níet te kakken wordt gezet.

David Fernández

De Catalaanse politicus David Fernàndez (CUP) is blij met zijn eigen kakker

Onder de nieuwe kakkers dit jaar – en geheide verkoophits: een kakkende referendum stembus (met stemadvies als hoofd) , Barça´s  nog niet echt schiterrende ster Luis Suárez, koningin Letizia en het nieuwe politieke fenomeen Pablo Iglesias, die het met zijn prille partij Podemos op dit moment het heel goed doet in de polls.  Iglesias is misschien wel ‘kakker van 2014’; Spaans rechts, bang voor een pak slaag volgend jaar bij de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen, doet de laatste maanden verwoede pogingen om Iglesias te kakken te zetten.

Caganer 2014C

Koningin, keizer, admiraal…

kerstmarktDé plek om in Barcelona caganers te zien en te kopen is de traditionele kerstmarkt bij de kathedraal. Deze Fira de Santa Llúcia duurt nog t/m 23 december. Kijk op http://www.firadesantallucia.cat

 

%d bloggers like this: