Geboren uit spiritualiën en nostalgie – de bekendste paasprocessie van Catalonië

Cofradia 15

Hospitalet is een randgemeente van Barcelona. Woonplaats van duizenden immigranten uit armere streken van Spanje. In de jaren ´60 en ´70 streken ze hier neer, op zoek naar een beter bestaan.

Het is Pasen 1977. Vijftien Andalusische mannen zitten in een bar en drinken. Bier, wijn, brandy. Op het tv-scherm trekken de indrukwekkende Paasprocessies in Sevilla voorbij. De mannen schieten vol. Dat waren nog eens optochten! Half schertsend, half in ernst, zetten ze een foto van de La Macarena  op een tafelkleed en gaan met het geïmproviseerde heiligenbeeld de straat op. Buiten ontmoet de spontane processie niets dan bijval. Mensen beginnen te zingen, barsten in huilen uit of kijken in weemoedige stilte toe.
Die dag werd een nieuwe broederschap geboren, de Asociación Cultural Andaluza Cofradía 15 + 1 (die 1 werd er later bijgevoegd en staat voor Hospitalet).

Broederschap 15 + 1 ontstond dus niet uit religieuze bevlogenheid, maar uit een mengsel van spiritualiën en nostalgie. Ruim 35 jaar later zijn de processies van het nu honderden leden tellende gezelschap de bekendste van Catalonië. Tienduizenden toeschouwers zingen, huilen of kijken in stilte toe.

 

De Cofradía 15+1 processies in Hospitalet  starten op het Plaça de la Bobila of op Carrer del Moli. Hospitalet is vanaf Barcelona heel gemakkelijk te bereiken: Metro L5, uitstappen halte Can Vidalet of Pubilla Cases.

Goede Vrijdag 3 april start: 08.30 uur
Zaterdag 4 april start: 20.00 uur
Zondag 5 april start: 18.00 uur

Op Goede Vrijdag (3 april ) zijn er in Barcelona processies vanaf de San Agustín kerk (Plaça Sant Agustí 2, start 17.00 uur) en de kerk van Sant Jaume (Carrer de Ferran, start 19.00). Beide processies komen om 20.00 uur samen voor de kathedraal van Barcelona (Plaça Nova).

 

%d bloggers like this: