Europa’s oudste bank stond bijna in Barcelona (en Columbus was een Catalaan)

Op 20 januari 1401 werd de eerste publieke bank van Barcelona geïnstalleerd aan het einde van de Canvi Vells straat, pal tegenover de Llotja, de toen gloednieuwe handelsbeurs, in de 18e eeuw omgetoverd tot het Palau de la Llotja del Mar.

Duistere praktijken
De bedoeling van deze Taula dels Dipòsits was een einde te maken aan de duistere praktijken van particuliere geldwisselaars en leners; de christelijke, die je vooral kon vinden in de Canvi Vells, en hun joodse collega´s om de hoek, in de Canvis Nous straat. Christelijk of joods, onder beide groepen waren vals geld, woekerrentes en deposito´s zonder enige vorm van garantie schering en inslag.

Llotja_de_Mar

De 14e eeuwse Saló de la contractació in de Llotja.

Een pestepidemie verpeste ook dit keer de mooie plannen

De Taula dels Dipòsits kon het gesjoemel met geld niet helemaal stoppen. Reden waarom de gemeente Barcelona in 1589 een stadsbank wilde oprichten, de eerste in zijn soort van Europa.
Zoals zo vaak verpeste ook dit keer een pestepidemie de mooie plannen. Uiteindelijk kwam de bank, gevestigd in een huis vlakbij de Llotja, er pas ergens in 1609; een paar maanden na wat wel wordt beschouwd als de oudste centrale bank van Europa: de Amsterdamsche wisselbank.

 

Columbusstandbeeld 1887

1887, Columbus vlak voor de opstijging.

Columbus
Overigens: een van de oprichters van de Taula dels Dipòsits was Guillem-Ramon Colom i Çaplana. Een voorouder van Christoffel Columbus, of eigenlijk Cristòfol Colom.
Van je familie moet je het hebben; een van de financiers van Coloms Amerika-avonturen was de Taula dels Dipòsits.

Dit alles volgens Columbusvorsers van Catalaanse snit.

Lees meer over de middeleeuwse woekerpraktijken met geld in de leukste Barcelona-gids: Barcelona voor gevorderden.

%d bloggers like this: