De wraak van Petrus de Martelaar

Sant Pere 8Geen mooiere plek voor een hermitage dan de Puig d’Ossa, een heuvel op de zuid-westelijke punt van de Serra de Collserola, daar waar de gemeenten Esplugues de Llobregat en Sant Just Devern samenkomen. Eenzaam en hoog (364 meter), met uitzicht naar alle kanten en toch vlakbij Barcelona.

Zoiets moeten de Dominicanen van het Santa Catarina convent in Barcelona hebben gedacht, toen ze op deze heuvel begin zeventiende eeuw een kluizenaarshut bouwden, gewijd aan de Italiaanse heilige Petrus van Verona, ook wel de Martelaar genoemd.

Sant Pere 2

Aan de horizon de communicatietoren van Sant Pere Màrtir, gebouwd in 1958 voor Radio Televisión Española. Nu in gebruik door Telefónica en een paar lokale radiostations.

 

Spaanse burgeroorlog
Maar ook militairen zijn dol op plekken met uitmuntende ‘uitkijkkwaliteit’.  Aan de achterkant van de heuvel, nu bekend als de Sant Pere Màrtir, vind je nog de betonnen platformen waarop tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) het afweergeschut stond. Erg effectief was het geschut niet. De slechts drie kanonnen konden weinig uitrichten tegen de vele  bommenwerpers van Mussolini, Hitler en Franco himself.

Sant Pere 7

Sporen van de Spaanse Burgeroorlog.

Oorlog van de Maaiers
De oorlogsgeschiedenis van de Sant Pere heuvel gaat echter veel verder terug. Luttele jaren na de bouw werd de kluizenaarshut in 1642 versterkt tot een echte vesting. Dat gebeurde tijdens de Oorlog van de Maaiers (1640-1659), waarin de Catalanen het met Franse steun opnamen tegen Spanje. Het einde van het verhaal was echter dat Catalonië een deel van haar grondgebied definitief kwijtraakte aan de noordelijke bondgenoot. Een gegeven waar radicale Catalaanse nationalisten –zij die streven naar de hereniging van de Països Catalans – het nog steeds moeilijk mee hebben.

 

Tachtig soldaten worden verpletterd of komen om in de vlammen

 

Sant Pere 4

Nog steeds staat er een uitkijktoren op de heuvel; voor het signaleren van bosbranden.

Wraak
Kennelijk zat het Franse verraad Petrus van Verona ook niet lekker. Veler jaren later nam hij wraak. Of waren het gewoon de weergoden?

Het is 24 september 1808. De troepen van Napoleon bezitten sinds kort Barcelona. De ermita dient als kwartier voor Italiaanse (sic!) soldaten, die onder leiding van een generaal Delivanis voor Napoleon vechten.

Die nacht woedt er een verschrikkelijk noodweer boven Barcelona en de heuvels van Collserola. Bliksemschichten maken slachtoffers. Laag, maar vooral hoog. Het dak van het kwartier wordt getroffen, vliegt in brand en stort naar beneden. Tachtig soldaten worden verpletterd of komen om in de vlammen.

Sant Pere 5

De schamele resten van de ermita.

 

Güell
De ermita was een ruïne. Pogingen om het monument weer op te bouwen, mislukten. Het laatste initiatief dateert van 1926, en stond onder de bezielende leiding van barones Güell. Nu had de familie Güell wel meer pech met bouwprojecten: Park Guëll, bedoeld als woonwijk voor de rijken, is altijd een park gebleven.

One Comment on “De wraak van Petrus de Martelaar

  1. Pingback: DWARS DOOR COLLSEROLA | Barcelona Revisited

%d bloggers like this: